keskiviikko 17. elokuuta 2011

Pikainen moi!

Elokuu on jo puolessavälissä ja osa assareista lopettanut kolmen kuukauden kesäpestinsä museolla. Tästä syystä blogikin on vähän hiljentynyt. Syksyn myötä museon arki muuttuu hieman rauhallisemmaksi, ainakin opastusten suhteen. Yleisöopastuksia pidetään enää vain viikonloppuisin.

Itse lopettelin museoharjoitteluni haikein mielin. Olisi niin tehnyt mieli jäädä töihin. Vaikka tokihan pieni loma ennen yliopistovuoden alkua tekee ihan hyvää. Olemme kuitenkin siinä mielessä onnekkaita, että saamme jäädä opastamaan museolle. Paikkaa ei siis tarvitse kokonaan hylätä. Nyt kun omasta harjoittelustani on kulunut hetki, on hyvä katsoa taaksepäin. Mitä kolmen kuukauden aikana tulikaan tehtyä?

Assarina ollessani pääsin olemaan mukana hyvin monenlaisissa jutuissa. Opin tehtävien myötä paljon uutta ja välillä taistelin oman osaamiseni äärirajoilla. Työ oli siis hyvässä mielessä haastavaa.

Aivan ensimmäisiä tehtäviäni oli keskiaikamarkkinoihin valmistautuminen. Toukokuun aikana sinetöin sinetöintilakalla hullunpapereita yli tuhat kappaletta. Voi kuulostaa monotoniselta, mutta ulkona tehty työ oli hyvää vaihtelua toimistossa istumiselle. Ensimmäisen kuun aikana suunnittelin ja toteutin museon kesäinfon kutsut ja esitteet. Jouduin siis koskemaan taitto-ohjelmaan ensimmäistä kertaa elämässäni, täysin hepreaa, mutta hyvin se lopulta meni. Olin myös mukana Biennaaliin liittyvissä postituksissa.

Kesäkuu meni hurjalla vauhdilla kun ensin valmisteltiin Biennaalin avajaisia ja sitten touhuttiinkin keskiaikamarkkinoita kuntoon. Pääsin purkamaan näyttelyä pakkaamalla teoksia kuljetusta varten. Avustin myös jonkin verran Biennaalin rakentamisessa. Itse avajaispäivänä valvoin teoksia ja keskustelin vieraiden sekä taiteilijoiden kanssa. Keskiaikamarkkinoihin taas liittyi paljon rekvisiitan keräämistä ja kokoamishommia. Keskellä kiireisintä markkinaviikkoa pääsin myös museon kesäkouluun sairastunutta opettajaa sijaistamaan.

Kesän aikana suunnittelimme assareiden kesken lasten seuraavaan vuoden seikkailukierrosta. Pidin myös silmällä näyttelyiden kuntoa. Suurin osa ajasta meni tietenkin päivittäisiin opastuksiin. Nautin opastamisesta valtavasti, vaikka se ihan aluksi jännittikin kauheasti. Ajatus ihmisille puhumisesta yksin puolentoista tunnin ajan tuntui haastavalta. Alkuun sitä mietti, että miten saa ajan kulumaan ja puhuttua tarpeeksi, entä mitä kun ei tiedäkään kaikkea. Kuitenkin jo ensimmäisestä opastuksesta jäi sellainen olo, että mahtavaa! Melkein joka kerta yleisöltä sai kiitosta ja hyvää palautetta, mikä toki auttoi aivan valtavasti. Ajan myötä opastukset alkoivat sujua koko ajan paremmin. Hommaan tuli rutiinia ja varmuutta. Jossain vaiheessa myös aika alkoi loppua kesken, sanottavaa olisi siis oli reilusti yli sen puolentoista tunnin. Toki joukkoon mahtui sellaisiakin kertoja, ettei ihmisiä oikein saanut mukaan ja puhuminen tyhjille kasvoille tuntui ahdistavalta. Onneksi niitä oli paljon vähemmän.

Tietenkin assariaikaan mahtui paljon muitakin hommia, tässä vain muistoja pääpirteissään. Yksiä mukavimmista tehtävistä olivat käännöstyöt. Sain mahdollisuuden kääntää joitain näyttelytekstejä, lähinnä englannista suomeen. Taiteilijoiden kirjoitusten kääntäminen oli hyvinkin haastavaa ja uutta, mutta siksi nautinkin siitä. Kaikista haastavinta kesän aikana oli kuitenkin opastaminen ruotsiksi. Oman kielitaidon äärirajoilla pinnisteleminen puolentoista tunnin ajan vei kaikki mehut, mutta sen jälkeen oli oikea voittajaolo.

Ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin tekeväni työtä, jota todella arvostetaan. En voi sanoin kuvailla sitä oloa, mikä tuli hyvin menneen opastuksen ja ihmisten aitojen kiitosten sekä hymyjen myötä. Eniten lämmitti eräs amerikkalainen pariskunta, joka lähetti jälkikäteen kiitosviestin opastuksestaan. Olin onnistunut innostamaan ja piristämään heidän päiväänsä.

Syksy myötä aloitan museologian aineopinnot ja maisteriksi valmistuttuani toivon pääseväni museoon töihin. Näköjään näin voi käydä, museon maailma on nielaissut minut.

Ps. Blogi jatkuu lokakuulle, Biennaalin loppumetreille asti. Päivitystahti vain on hieman hitaampi.

Pps. Torstaina Taiteiden yönä meidänkin museossa tapahtuu, luvassa on mm. performanssia sekä askartelutyöpaja. Mene katsomaan!

Maria

Ei kommentteja: