maanantai 19. syyskuuta 2011

Syksyn satoa

Syksy on jo siinä vaiheessa, että Turku Biennaali 2011 -näyttely on auki enää muutamia viikkoja. Näyttely sulkee ovensa sunnuntaina 9.10., ja tällöin on taas aika hieman juhlia. Näyttelyn lopettajaisissa nautitaan Biennaali-brunssista sekä kuullaan dj-musiikkia Gayborhood-poppoolta. Kesäassistentti Laura vetää myös tänä viimeisenä päivänä kaksi opastusta, joissa hän valottaa näyttelyn yleisössä herättämiä reaktioita.

Tuttuun tapaan uutta näyttelyä aletaan rakentaa heti Biennaalin sulkeuduttua. Ars Novan toinen kerros täyttyy taas säätiön taidekokoelman omista teoksista. Taidemuseon ensimmäisessä kerroksessa puolestaan aukeaa 21.10. Mielettömyyden maisemat -nimellä kulkeva näyttely. Laaja mediainstallaatio esittelee alankomaalaisen Mieke Balin ja englantilaisen Michelle Williams Gamakerin näkemyksiä erilaisten kriisien vaikutuksista ihmismieleen ja sosiaalisiin suhteisiin. Taiteilijat käsittelevät videoteosten keinoin esimerkiksi hulluutta.

Ei kuitenkaan kiirehditä vielä lokakuulle. Olin eilen seuraamassa Biennaalin oheisohjelmaa, joka siis jatkuu yhä. Tämänkertainen näyttelyvieras Katve-Kaisa Kontturi työskentelee Turun yliopiston taidehistorian laitoksella nykytaiteen tutkijana. Kontturi lähestyy tutkimuksissaan nykytaidetta ruumiillisesta ja materialistisesta näkökulmasta. Häntä kiinnostavat nykytaideprosessit nimenomaan toimintana, jossa materiaalisuus on tärkeä luova tekijä.

Kontturin johdolla tarkastelimme muiden museokävijöiden kanssa Biennaalin teoksia uudesta näkökulmasta. Hän rohkaisi meitä menemään lähelle teoksia ja katsomaan tarkkaan. Kontturin mukaan teoksista avautuu aivan uusi puoli, jos niitä vain malttaa tarkastella hieman pidempään kuin ensivilkauksen verran. Tarkkaan katsoessamme voimme nähdä teoksessa sellaisia pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia, joita silmä ei kauempaa voisi edes erottaa.

Kontturi myös kehotti meitä miettimään sitä, mitä edessämme olevalle paperille on tapahtunut ennen kuin se on nostettu museon seinälle. Mitä kaikkia tekoja, kosketuksia ja liikkeitä, siis ruumiillista työtä, teosten takana on? Kontturi johdatteli meitä taiteen fyysisyyden jäljille. Hänen mukaansa taideteokset voivat sisältää jälkiä ruumiillisuudesta, teosten sanoma ei siis välttämättä löydy pelkästään idean tai ajatusten kautta. Taideteoksia voi siis lähestyä monista eri näkökulmista.

Biennaaliin voi vielä tutustua muutaman näyttelyvieraan sekä heidän ajatustensa johdattelemina. Oheisohjelmiston tapahtumista on myös jäljellä kaksi yleisöluentoa sekä yhden päivän kestävä seminaari Onko teemalla väliä? (kts. http://biennaali2011.viidakkorumpu.fi/kalenteri/).

Syksyisin terveisin,

Maria

Ei kommentteja: