torstai 2. kesäkuuta 2011

Pelin avaus!

Tämä blogi syntyi monestakin syystä. Ensinnäkin halusimme tallettaa museoassistenttien kokemuksia. Kenties niistä on hyötyä tulevien kesien assareille ja muille, jotka harkitsevat museo-alalle ryhtymistä.

Toisaalta halusimme tuoda esiin museotyön monipuolisuutta sekä haasteita. Kulissien takana tapahtuu valtavasti, mutta museokävijälle jää nähtäväksi vain lopullinen tulos, valmis näyttely teoksineen ja esineineen. Suuren näyttelyn valmistelu aloitetaan jo kauan ennen avajaisia. Tähän liittyy muun muassa teeman ja mahdollisten taiteilijoiden valitsemista, tutkimista, tilojen uudelleensuunnittelua ja rakentamista, materiaalihankintoja, kuljetusten organisointia, oheistapahtumien suunnittelua sekä tiedotteiden ja mainosten tekoa. Assareina olemme nyt itse aitiopaikalla seuraamassa ja osallistumassa tähän rupeamaan, joten tuntuu luontevalta kertoa siitä myös muille.

Tämän lisäksi pyrimme blogin avulla syventämään museokokemusta. Uskomme, että taiteilijahaastattelut ja raportit lukuisista oheistapahtumista tuovat oman lisänsä tavalliseen museovierailuun. Mitä taiteilijan mielessä on liikkunut teoksen tekovaiheessa? Mitä oheistapahtumissa oikeasti tapahtuu, ja opitaanko siellä jotain uutta? Yhtälailla aiomme pohtia näyttelyiden yleisössä aiheuttamia reaktioita. Näyttelyitä opastaessamme olemme jatkuvassa vuorovaikutuksessa museokävijöiden kanssa ja huomaamme, mitä ajatuksia teokset herättävät.

Tulemme siis kirjoittamaan tänne omista kokemuksistamme ja havainnoistamme museon kesäassistentteina. Jokaisen assarin pesti kestää kolme kuukautta. Työtehtävät vaihtelevat kovasti riippuen museon tapahtumista ja assarien omista vastuualueista. Blogin pääpainona on sopivasti kesäkuun alkupuolella avautuva suuri Turku Biennaali 2011 -näyttely, mutta muutkin kesätapahtumat saavat varmasti osuutensa. Kirjoittamista jatketaan myös harjoittelujakson päätyttyä aina lokakuulle, Biennaalin loppumetreille asti. Kyseessä ei ole museon virallinen blogi, vaan takana on assarien oma halu tuoda esiin museon arkea uudesta näkökulmasta.

Tervetuloa mukaan!

Ei kommentteja: