maanantai 6. kesäkuuta 2011

Lähtölaskenta!

Turku Biennaali 2011 -näyttelyn avajaisiin on enää muutama päivä. Taiteilijat ovat saapuneet museoon ripotellen, ensimmäisten ilmaantuessa jo perjantaina. Myös teokset saapuvat Suomeen ja lopulta tänne Turkuun hieman eri aikoihin. Teoksia kootaan yleensä yhteistyössä museon henkilökunnan kanssa, osa taiteilijoista kuitenkin suoriutuu tästä yksin.

Myös itse museotilat ovat kokeneet muutoksia. Uusia seiniä on pystytetty ja erilaisia viritelmiä on rakennettu vastaamaan taiteilijoiden tarpeita. Maalia on siis kulunut, ja porakone on tuntunut pauhaavan aamusta iltaan. Itse olen päällystänyt portaat uudella, teokseen paremmin sopivalla kankaalla, sekä auttanut taiteilijaa teoksensa sommittelussa. Miespuolinen assarimme on päässyt aivan tositoimiin, hänellä kun vasara ja pora tuntuvat pysyvän vähän hallitummin käsissä.



Tilanteessa ei kuitenkaan ole mitään järisyttävän uutta: itse Biennaali järjestetään nyt Aboa Vetus & Ars Nova -museossa kuudetta kertaa. Tarkoituksena on siis esitellä ajankohtaista nykytaidetta. Se, mikä erottaa tämänvuotisen näyttelyn esimerkiksi edeltäjästään, liittyy taiteilijavalintoihin ja näyttelyn kansainvälisyyteen. Tänä vuonna Turku Biennaali on erityisen laaja ja ulottuu vahvasti Suomen ulkopuolelle. Taiteilijoita on kutsuttu mukaan viidestä eri maasta: Suomesta, Ruotsista, Venäjältä, Italiasta ja Espanjasta. Yhteensä heitä on 19. Taiteilijavalinnoista ovat vastanneet jokaista maata edustavat kuraattorit. Vertailun vuoksi vuonna 2009 mukana oli 13 yksinomaan suomalaista taiteilijaa.

Luvassa on siis kansainvälistä ja tuoretta nykytaidetta eri puolilta Eurooppaa. Näyttelyn teemaksi on valittu Mielen kuvioita. Nähtäväksi jää, miten taiteilijat tätä teemaa ovat tulkinneet ja toteuttaneet. Henkilökohtaisesti olen varma, että tulemme näkemään hyvinkin toisistaan poikkeavia töitä. Jo jokaisen erilaiset työskentelytavat kielivät sisällön monipuolisuudesta. Teokset ja teossarjat ovat juuri tätä näyttelyä varten tehtyjä, siis aivan uusia.

Biennaalin tiedotetta lainatakseni, näyttelyn teeman voi nähdä liittyvän ajatteluun, mietteisiin ja aatteisiin. Haetut mielen kuviot voivat olla pieniä ja sisäisiä, siis hyvin henkilökohtaisia. Toisaalta ne voivat tavoitella jotain suurempaa ja yleisempää, ajatusten valtavirtaa. Näyttelyn sanotaan pyrkivän avaamaan nykymaailman trendejä tai ihmisyyttä sukupolvien ketjussa. 


Mielen kuvioiden lisäksi näyttelyssä on haluttu tarkastella kuraattorin työtä. Tämä selittääkin uudenlaisen taiteilijoiden valintatavan. Museo ei siis ole valinnut taiteilijoita itse, eivätkä nämä ole hakeneet erikseen mukaan. Sen sijaan eri maissa työskenteleville nykytaiteen tuntijoille tarjottiin kuraattoreina tilaisuus pohtia, millaiset taiteilijat tekisivät merkittävää taidetta teemalla Mielen kuvioita.

Taiteilijavalinnat tehneet kuraattorit ovat:

Suomesta IC-98 (Visa Suonpää ja Patrik Söderlund), Turussa toimiva taiteilijatyöryhmä, joka osallistui vuoden 2009 Turku Biennaalin ja valittiin biennaalin voittajaksi.

Ruotsista Magdalena Malm, Tukholmassa toimivan Mobile Art Productionin johtaja

Venäjältä Elena Kolovskaya, Pietarissa toimivan Pro Arte -säätiön johtaja

Espanjasta Martí Manen, Tukholmassa työskentelevä vapaa kuraattori

Italiasta Milovan Farronato, Milanossa toimivan Via Farini -gallerian taiteellinen johtaja

Taiteilijat ovat:
IC-98:n valinnat

Daniel Andersson (s. 1976, asuu ja työskentelee Tukholmassa) Thom Vink (s. 1965, asuu ja työskentelee Turussa ja Alankomaissa) Essi Kausalainen (s. 1979, asuu ja työskentelee Helsingissä) Cia Rinne (s. 1973, asuu ja työskentelee Berliinissä)
Magdalena Malmin valinnat

Magnus Bärtås ja Hyun-Jin Kwak (s. 1962 ja 1974, asuvat ja työskentelevät Tukholmassa) Magdalena Dziurlikowska (s. 1975, asuu ja työskentelee Tukholmassa) Kajsa Dahlberg (s. 1973, asuu ja työskentelee Malmössa)
Marti Manenin valinnat

Ana García-Pineda (s. 1983, asuu ja työskentelee Barcelonassa) Rubén Grilo (s. 1983, asuu ja työskentelee Barcelonassa) Job Ramos (s. 1981, asuu ja työskentelee Berliinissä) Ignacio Uriarte (s. 1972, asuu ja työskentelee Berliinissä)
Elena Kolovskayan valinnat

Tatyana Ahmetgalieva (s. 1983, asuu ja työskentelee Pietarissa) Elena Gubanova ja Ivan Govorkov (s. 1960 ja 1949, asuvat ja työskentelevät Pietarissa) Alexander Gurko (s. 1976, asuu ja työskentelee Kasselissa)
Milovan Farronaton valinnat

Giulio Frigo (s. 1984, asuu ja työskentelee Milanossa)
 Sissi (s. 1977, asuu ja työskentelee Bolognassa) 
Mauro Vignando (s. 1969, asuu ja työskentelee Milanossa)

Teosten lisäksi Biennaaliin liittyy paljon oheistapahtumia. Normaaleja opastuskierroksia värittää välillä näyttelyvieraan mukanaolo. Teemaa ja nykytaidetta syventämään järjestetään luentoja ja työpajoja. Luvassa on myös erilaisia performansseja. Näistä tulemme kyllä kertomaan myöhemmin lisää!

Biennaalitäpinöissä,
Maria

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Äärettömän hyvä ja mielenkiintoinen blogi! Mukavaa päästä lähes sisäpiiriläisen asemassa tutustumaan ja omalla tavallaan myös osallistumaan näyttelyn valmisteluun ja myös seuraamaan Turku Biennaalin myöhempiä vaiheita. Jään innolla odottamaan uusia blogimerkintöjä!